درس مفاهیم شهروندی و حقوق بشر در مدارس ترکیه

دروس دوره "مفاهیم شهروندی و حقوق بشر" ویژه دانش آموزان پایه هشتم دبستان سوروری در منطقه کاسیم پاشا (یکی از سخت ترین محله های استانبول قدیم) به صورت کاملا بدیع برگزار می شود. در واقع، دانشجویان به جای اینکه مجبور شوند تعداد زیادی از مفاهیم را به خاطر بسپارند، یک قانون اساسی جدید تهیه می کنند، درباره دموکراسی و برابری بحث می کنند. در طرح کلینیک حقوقی مرکز تحقیقات حقوقی حقوق بشر دانشگاه بیلگی، دانش آموزان برخی از مدارس ابتدایی به زیر سوال بردن ساختارهای اجتماعی تحریک می شوند. ، 

هماهنگ کننده این پروژه، چگونگی انتخاب مفاهیمی مانند دموکراسی، قانون اساسی، برابری و حقوق بشر را توضیح می دهد: "ما با بحث و گفتگو درس می آموزیم. دلیلی که ما را به انتخاب این محله سوق داد این است که می خواهیم این بخش ها را تقویت کنیم. به علاوه، دانشجویان حقوق ما تجربه مهمی کسب می کنند». برای آشنایی با قوانین بیشتر این کشور اینجا کلیک کنید.

موضوع درس برابری است: در کلاس 64 دانش آموز مگس پرواز نمی کند. آیا یلدی و گیزم ارسن، دانشجویان سال آخر حقوق، می توانند یک برگه بین دانشجویان توزیع کنند، این شامل توصیف کشوری خیالی است که در آن نابرابری های متعددی وجود دارد. یکی از دانش آموزان شروع به خواندن می کند: "در کشور ورزشکاران که همه ورزش می کنند، معلولان جسمی به حاشیه رانده می شوند. یک روز یک بسکتبالیست معروف کشور به دنبال مصدومیت فلج می شود. او کمپین جمع آوری امضا را راه اندازی می کند. بخواهند سبدها را پایین بیاورند تا بازیکنان با ویلچر بتوانند بازی کنند. اما فدراسیون بسکتبال این درخواست را رد می کند به این دلیل که از آنجایی که همه شهروندان برابر هستند، نمی توان چنین تبعیضی را ایجاد کرد.

در این مرحله دانش آموزان شروع به بحث می کنند: اول از همه تبعیض علیه معلولان را محکوم می کنند، سپس از لزوم تضمین شرایط لازم دفاع می کنند تا معلولان نیز بتوانند ورزش کنند. در این مرحله معلمان توضیح می‌دهند که تبعیض مثبت چیست و از دانش‌آموزان دعوت می‌کنند تا مثال‌هایی بزنند

. کوبرا توپباس شروع می کند: "در برخی شهرها، دختران را به مدرسه نمی فرستند. پسرها از سوی دیگر درس می خوانند. علاوه بر این، کار برای دختران نیز ممنوع است. کمپین "دختران بیا به مدرسه!" کمپینی که توسط وزارت آموزش و پرورش با همکاری سازمان‌های بین‌المللی متعدد، با هدف مبارزه با ترک تحصیل زنان، ترویج می‌شود، بنابراین تبعیض مثبت را اعمال می‌کند». لطیفه ارسلان در عوض از فیلم تایتانیک مثال می‌زند: «در کشتی ثروتمندان در طبقات بالا هستند، فقرا در پایین‌ترین مکان‌ها، در کثیف‌ترین جاها. اگر کشتی غرق می‌شد، قایق‌های نجات را به ثروتمندان می‌دادند». .


در این مرحله معلمان ماده قانون اساسی را خواندند که می گوید همه شهروندان بدون تفاوت زبان، مذهب و نژاد برابر هستند. با این حال، کبری ارتان اعتراض می‌کند، او می‌گوید که در ادارات دولتی ابتدا به کارهای اداری کسانی که رشوه می‌دهند رسیدگی می‌شود در حالی که فقرا مجبور می‌شوند منتظر بمانند. دانشجوی دیگری می افزاید: در بیمارستان ها دوست دکتر بدون انتظار از جلوی صف رد می شود و بلافاصله معاینه می شود. معلمان با طرح پرسش های مستمر سعی در تشویق دانش آموزان به تفکر و پیشنهاد راه حل دارند.

 به عنوان مثال، از دانش آموزان می پرسند که آیا مساوی همیشه با حق منطبق است: "اگر تحصیلات پرداخت می شد، برای همه یکسان بود" اما دانشجویان اعتراض می کنند: "این درست نیست زیرا ثروتمندان می توانند به راحتی پرداخت کنند اما فقیرها نمی توانند". دانش آموز بلافاصله راه حل را پیدا می کند: "پس بگذار ثروتمندان انجمنی ایجاد کنند و به فقرا کمک کنند!".

نظرات طرف های علاقه مند بسیار مثبت است. مدیر مدرسه، تامر گوموسای: "دوره ها به شیوه ای عالی مدیریت می شوند. اکنون دانش آموزان می توانند روابط آگاهانه تری با یکدیگر برقرار کنند. آنها یاد گرفته اند که مسئولیت مشکلات را بر عهده بگیرند. از همان ابتدای دوره آموزشی. آنها نسبت به تمام موارد نقض حقوق بشر واکنش شدید نشان می دهند.

از برادران بزرگتر دانشگاهی خود چیزهای زیادی یاد گرفته اند و اعتماد به نفس آنها نیز افزایش یافته است.الان حتی منفعل ترین دانشجویان کلاس هم صحبت می کنند، اکنون آگاه هستند. که آنها افراد هستند». دانش‌آموزان: «در طول درس یاد گرفتم حقوقم چیست»، «بعد از آموخته‌هایم با همه منصفانه‌تر رفتار می‌کنم. قبل از اینکه در سفره خانه صف بکشم، حالا دیگر این کار را نمی‌کنم». دانشجوی دیگری در پایان می‌گوید: «چند روز پیش در بانک، مردی مسن در حالی که در صف بود، از جلوی خانمی رد شد، بلافاصله به سراغش رفتم و به او گفتم که اشتباه می‌کند.» درس حفظ کردن چیزی است..."


Comments

Popular posts from this blog

قوانین راهنمایی و رانندگی که باید بدانید

زندگی نامه علیشمس